Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!

Психологічний практикум для педагогів"Позитивна психотерапія:мистецтво щастя"

Дата: 3 січня 2022 о 18:05, Оновлено 3 січня 2022 о 18:06
Автор: Шевчун Н. Г.
219 переглядів

Підготувала та провела практичний психолог Неля Шевчун

30 грудня 2021 року в переддень Нового року після напруженого навчального семестру педагоги Лосинівського ЗЗСО відвідали семінар-практикум «В пошуках скарбу…» («ART-терапія: мистецтво щастя») , який підготували практичний психолог Неля Шевчун та вчитель Ольга Опанасенко. Форма семінару, а саме «морська подорож», дала змогу всім учасникам відчути себе командою на палубі корабля, який тримає курс в пошуках … «інгредієнтів» простого людського щастя. Чи складно це зробити? Дивлячись, які методи обрати. Саме методи позитивної психотерапії та здоров’язбережувальних технологій опановували педагоги для того, щоб оволодіти інструментами, з допомогою яких кожен зможе сам скласти і відтворити власну мелодію душі і серця. «Людина страждає не стільки від того, що відбувається, скільки від того, як вона оцінює те, що відбувається».Ці слова Мішеля де Монтеня французького філософа і письменника епохи Відродження стали епіграфом зустрічі. І дійсно, який же той скарб, який прийшлось відшукати команді однодумців на імпровізованій палубі корабля? Щоб знайти його, довелось виконати ряд завдань, пройти випробування. Але всі труднощі, які траплялись, вчились перетворювати на позитив.

На початку подорожі кожен отримав цукерку в оригінальній обгортці, в середині якої - шматочок глини – саме з тієї легенди, коли Бог зліпив людину і в Нього залишився шматочок. Коли Бог запитав, що зліпити людині з цього шматочка, то людина попросила: «зліпи мені щастя». І тоді Бог поклав в долоню людині цей шматочок, що залишився. Все в наших руках, що зліпиш, те й буде…

Далі продовжили працювати зі своїми позитивними емоціями, використовуючи метод інтуітивного правопівкулевого малювання. Малювали фейєрверк, гірлянди, ліхтарики, щось магічне. Адже метод інтуітивного малювання покликаний дати можливість зобразити те,що хочеться, підсвідомо, не боячись помилитись або вийти за рамки, використовуючи палітру кольорів…

Щоб знайти скриню зі скарбом, учасники тримались наміченого курсу за навігацією, виконували завдання, приймаючи спільне рішення задля швидшого досягнення мети. Допомагали долати шлях звукові віртуальні заставки «Водоспад», «Звуки дощу», «Морські хвилі».І ось вже мети досягли, відшукали ключове слово «Щастя», дали визначення, що ж воно означає для кожного.

Стомлені та щасливі споглядали театралізовану чайну церемонію, яку проводила Ольга Опанасенко. Всі прониклись особливою атмосферою затишку, спокою, гармонії, яку несе із собою це урочисте та глибоке дійство. Чотири принципи людського буття, так як і чотири якості життя (згідно балансної моделі Пезешкіана), - гармонія буття (робота, кар’єра, досягнення, розум), повага (здатність людини підтримувати контакти, берегти традиції), чистота (погляди, творчість, сенси, віра мрії), спокій (фізичне і психологічне здоров’я) – повинні бути збалансованими, як циферблат годинника, як штурвал корабля. Для щасливого життя необхідно рівномірно розподіляти свою життєву енергію і активність. Інакше сфера, якій приділяється недостатньо уваги, несподівано для самої людини зробить це сама, у вигляді виниклої проблеми, конфлікту.

Цьому вчились, вдихаючи аромат чаю, смакуючи і оздоровлюючись.Віднайшовши духовне, стали шукати матеріальне, яке повинно бути на вагах життєвого балансиру. Магічну скриню віднайшли, відкрили… Кожен отримав новорічний подарунок від колеги. Адже так приємно робити подарунки, особливо на Новий рік.

Від психологині отримали новорічні хлопавки з новорічними побажаннями добра і миру.

Отож, інгредієнти щастя віднайдено, рецепт занотовано. І допомогла в цьому терапія творчістю, що дає можливість особистості виразити себе «іншими голосами»: рухами, кольором, мелодією, формою, ландшафтом, пластикою, ароматами.

Подорож завершилась щасливо – вся команда прибула до пункту призначення. Піднесені та умиротворені, учасники зустрічі поринули до своїх домівок, створювати святкову атмосферу тепла, затишку і щастя за своїми власними рецептами, керуючись словами великого Тургенєва «Щастя – це як здоров’я: якщо його не помічаєш, значить, воно є!».

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.